Quantcast
Channel: Fabulös inspiration
Viewing all 333 articles
Browse latest View live

Verkstan

$
0
0
du härliga ställe. 
Just nu lite rörigt och lerigt och då är det extra trevligt tycker jag. 
Ena stunden yr snön utanför fönstren och andra stunden skiner solen och man får för sig att det är vår. 
Mina pelargoner ranglar sig mot ljuset.




Jag har drejat en massa småformar till creme brulée som kommer finnas på Kapellets dessertmeny. Det var kul göra.





Pallade ett par kornellkvistar på en ödetomt (räknas knappt som att palla va) och det har slagit ut limegröna blad, så vackert.




Och hemma har Jack börjat servera oss frukost på helgerna, jag vill ha perfekt ägg och rostad smörgås. Han fixar! 
Stora barn är fantastiskt.



Och så har jag drejat fler ugnsformar som jag har dille på. Testade att göra äppelpaj i min lilla turkosa form, blev ju smarr.




Imorgon tror jag att ny fin lera kommer farandes från Seemanns. Hela den här veckan och nästa ska jag dreja som en galning, både till butik och restaurang. April närmar sig..


Ny keramik

$
0
0
Lite senaste nytt ur ugnen den här veckan. Slarviga skålar, crème brulée-formar och ugnsformar i hög. 
Och så ett gäng koppar med trippelglasyr som blev ganska fula. Så kan det vara. You win some and you lose some som man säger. 

I natt drömde jag att vi öppnade Kapellet och jag hade inte förberett nåt. Inte bakat en grej. Sjukt jobbigt.
Idag är det jag som går upp till bageriet och matar surdegen..







Tivoli-keramik

$
0
0

Jag har gjort keramik med vågig kant nedtill, det mesta doppat i min fina gröna glasyr som blir lite prickig på svart lera, men också några koppar i mint, ljusgrönt och rosa. Vårligt värre! 





Varför är det så här stylat kan man undra? Jo idag har det reportage-fotats hos oss för tidningen Örebroarn. Lite från vårt hem, Kapellet och min verkstad. 
Så jag gick upp klockan 5 och bakade kardemummabullar med surdeg i och gulliga småkakor och dukade upp på verandan. Så fint blev det med mina nya koppar! Och bullarna blev för sjutton fantastiska. Utbrast hon blygsamt.







Eftersom det är så städat och tjusigt med snittblommor och piff passade jag på att fota lite även jag (och alla bor ju inte i Örebro och kan läsa om oss i tidningen vad det lider..)
Så här ser glasyren ut på nära håll:




Älskar den. Ja så gjorde jag några krukor också, det var kul. 
Nu ska jag keramikspurta två dagar innan jag dyker in i bageriet hela nästa vecka, tjipp tjipp!


Nu har vi öppnat!

$
0
0

Äntligen är Rönne Keramikbutiköppen igen! Alla söndagar i april, samma tider som kaféet: 11-16, kan man kolla in och shoppa min och Marie Brinkebarks keramik. Även våra Bistrogäster får såklart ta ett varv i butiken om de vill under fredag och lördagkvällar. Från och med maj är kaféet öppet även på lördagar.
Butiken är belägen i det gamla pastorshuset som är i ganska risigt skick, men vi renoverar lite långsamt och tycker det är rätt charmigt med den sunkiga stilen. Och den passar så bra till vår keramik!








Ovan keramik av Marie Brinkebark.
Och nedan min keramik.




 Välkomna hit!






Gott nytt år!

$
0
0
Blogga gjorde man ju mest förr tydligen. Men eftersom jag är så vansinnigt flitig på instagram (fabfrida heter jag där) så tänkte jag visa ett axplock från året som gått. Här kommer således min nyårskrönika:

Januari



Började året 2017 med att ligga på sofflocket och vila efter vår första julbords-säsong. Vi var oerhört trötta! Ett helt år av så knäppt mycket jobb 2016 tog ut sin rätt och lämnade oss närmast apatiska.. Men jag fick till lite tid i verkstan iallafall och så gjorde vi ett matjobb med receptutveckling och styling för Ernst deli-linje i samarbete med Jojjens. Det var så roligt! Vi höll till i Kapellet och Andreas Hyltén var fotograf(han fotade ju även min bok så vi är gamla kompisar).

Februari


Hängde i verkstan och drejade bland annat prototyper till en grossist. 
Bakade söta tårtor med marängsmörkräm.
Vi hade massor att göra med handikapptoalett och annat jox inuti Kapellet men grillade mest korv utanför istället. Och lärde känna våra barn igen som vi brukar säga. 

Mars


Ah och där kom ljuset!
Jag sätter visst fart och drejar massor och bakar ännu mer. Och Sebe bygger och snickrar på det nya utbygget. Dessutom går jag helt bananas på fröpåsar och sätter en miljon tomatplantor..

April


1 april öppnar vi igen! Vi har gratinerade musslor på menyn och jag bakar kardemummabullar så det ryker. 
Parkeringen har blivit för liten så vi gräver större och bättre. Och så får jag visst vara omslagsflicka!

Maj


Vitsipporna blommar i kapellbacken, jag plockar massor av rabarber och så har vi årets första bröllop! Älskar bröllop. Bakade en riktigt god moussetårta med smak av hallon, vit och mörk choklad. 

Juni


Efter misslyckade försök med en äggkläckare får vi till sist både hönor och kycklingar av goda vänner, så roligt att äntligen ha egna höns och ägg igen! 
Det fullkomligen exploderar med grönt på träd och åkrar. Underbara tid.
Lantliv mat & vin här och gjorde reportage om oss och Kapellet. Wolfgang Kleinschmidt fotade. Jag bakade bullar, knäckebröd, dodongkakor, tryffeltårta och rabarber/citronmarängpaj. Kommer ut i sommar med recept och allt, så spännande!

Juli



Vi jobbade på i värmen med Bistron och Kaféet, juli är ju verkligen högsäsong hos oss. Min kompis fotograf Lina Östling fotade mig så fint. 
Vi tog tillbaka de goda och somriga smörrebröden på menyn! 
Buster vaktade plantorna så fint utanför keramikbutiken. Och så var det ju Lerbäcksmarken (första gången för oss) vi sålde parmesanost och olivolja - jösses vilket drag!

Augusti


Semester! Kort men härlig tur till vårat sommarhus på Gotland. Det var ganska kallt faktiskt men vi badade ändå varje dag. 
När vi kom hem var det dags för bröllop igen och det var banne mig helt underbart! 
Och såklart - augusti är ju även startskottet för min absoluta favoritsport: svampplockning! Och det här året var ju galnaste svampåret på länge, wow vad svamp!
Sen var visst sommarlovet slut för barnen och det var bara att cykla till skolan igen.

September



Började med bröllop igen och slutade med en brakspecial-höstmiddag i Kapellet som final. Sebastian friterade minikroppkakor och jag toppade desserter med tagetesblad. Bland annat alltså, jösses vad mat och bakverk vi har kokat ihop under säsongen!

Oktober



Vilomånad. Ladda upp inför julbords-månad. Och för att koppla av och koppla bort drar vi till favoriten Mallis. 
När vi kommer hem är det dags för bröllop igen - fast den här gången som cateringuppdrag. Var så rädd att bröllopstårtan skulle rasa i bilen men det gick ju fint!

November


Är i verkstan dag och natt. Producerar så mycket keramik att jag själv blir förvånad. Snart är det ju jul!
Vi laddar även som tusan inför vår julbordpremiär. 15 stycken julbord ska gå av stapeln och de var fullbokade innan oktober. Sånt gör en glad! Och något stressad.

December



Vi firar jul så många gånger i december. Det luktar Jansson och köttbullar om oss ända till påsk. Men det är underbart!
Den första advent har vi också en liten julmarknad, andra året vi har den så det är väl tradition nu! Riktigt fint hantverk bjöd alla våra knallar på och sååå rekord mycket folk, det var kö i flera timmar fram till kafédisken. 

Ja och sen var året slut.
Och nu är det redan 2018.

Som tur är känner vi oss faktiskt något piggare så här i starten om man jämför med samma tid förra året.

Det här året ska vi:

Bli klara med handikapptoaletten och rampen till nybygget.
Bygga klart hönshuset.
Flytta jordhögarna på åkern till vårat nya odlingsställe.
Sätta fårstängsel och låna sommarfår.
Fixa till en loppis på övervåningen på pastorshuset.
Bygga en glasveranda på Kapellet.

Det här året ska vi kanske:

Köpa ett växthus.
Lägga nytt tak på lilla ladan.
Gå en vinkurs.

Det här året borde vi:

Tänka smart och inte rusa iväg på nya projekt innan vi har avslutat alla vi redan har påbörjat.

Men det är nog inte så troligt.

Vi ska hur som helst laga jättemycket mat och baka och fundera ut vad som ska finnas på menyn i år, vi öppnar ju igen den 28 april!





Testar det här med engobe och mönster igen

$
0
0



Fick sån ryslig lust att göra keramik med mönster. Engobe och ristat mönster är så snyggt tycker jag men faktum är att jag typ bara gjort det enstaka gånger.. (senaste gången var till min bok för 8 år sedan) men ändå - hur svårt ska det va? 

Jättesvårt tydligen.

Så här gick det till:

Jag började med att blanda engobe. Tackade min lyckliga stjärna för att jag hade en påse vit gjutlera i gömmorna! Bara att blanda med vatten till lagom tjock konsistens (typ lite tjockare än filmjölk). Annars är ju knepet att man använder torkad, vit lera som man blöter upp. Ibland kan man få problem om man gör engobe av en annan lera än den man har drejat i med att engoben inte gifter sig med leran och flagar av. Men jag ska engobera på svart lera så jag får ta den risken helt enkelt.




Jag blandade även till en engobe med rött pigment = rosa alltså, och en med kopparoxid = grönt.

Just det. Jag drejade ett gäng med småskålar i svart lergodslera på förmiddagen allra först. När de lite senare på eftermiddagen hade torkat till så där lagom satte jag igång.

Penslade på engoben. Först ett lager i en färg, sen ett lager till kanske i en annan. Varierade och gjorde olika på alla för detta var ju ett test.




Sen satte jag igång och ristade mönster med en plastpinne som kändes bra. Många använder en mirett till detta men jag kör på plastpinne visst. 

Hade ingen riktigt bra plan på mönstret men eftersom det inte var så noga ristade jag bara på lite hur som helst.

Sen fick alltihopa torka. Dagen efter slipade jag bort allt vasst med ett sandpapper och stoppade i skröjugnen.




Sen transparent glasyr och bränna igen.

Och så var de klara!
Och inte blev det alls som jag tänkt mig. Men jag vet ju inte ens vad jag hade tänkt mig.. men de blev så här:




Den rosa och vita blev tydligast. Ristningen blev för vass överlag så mer slipning, eventuellt bredare ristningar krävs. Glasyren blev även något underbränd så lite högre temp nästa gång.

Den gröna blev kul men delvis väldigt mörk och flammig. Att doppa i engobe hade blivit jämnare men kanske inte lika livfullt.. 







Oh well, detta ska göras om och förbättras vill jag lova - för det var riktigt roligt!










RAKU

$
0
0

Jag har ju nästan lagt ned det här med att blogga tydligen, januari var senaste gången jag satt här och knapprade - men trots det har jag närmare 400 sidvisningar om dagen! Va! Det är ju keramik som är mest poppis så här kommer en uppdatering på den fronten.






Jo jag driver ju en restaurang med min kära man. Hinner således inte med många minuter vid drejskivan, men nu har vi stängt 2 månader innan julborden drar igång och då är det lera som gäller! Jag har inte riktigt satt igång med att massdreja inför vår julmarknad än men jag har fått till några skålar med lock och lite annat som jag bränt i Raku. Det var så länge sen jag och Brinken dök ned i röktunnorna - ujuj vad roligt det var! Och fint blev det!




Saknade tvålfat här hemma så jag kavlade några tester - och de blev ju helt ok. Köpte en snygg naturtvål på Rönne trädgård för att fira.


Vi hade riktigt tur med kracken. Det blev både små, stora och prickiga mönster. Jag brände allt i transparent (blir alltså vit) rakuglasyr.






Den här veckan väntar jag på leverans från Lermakeriet, jag ska testa en stengodslera som ser så snygg ut - visar när jag bränt nåt.. so long!


Stengods

$
0
0

Jag har ju kört med lergods och låga temperaturer nästan jämt - men så fick jag för mig att köpa 5 olika stengodsleror från Lermakeriet till mig själv i julklapp, kul med nåt nytt tänkte jag! Och OM det var sen, nu har jag 3 nya lerfavoriter:





En sandfärgad.



En med järnprickar.



Och en Salt och Peppar.




Har visst fått dille på att dreja skålar med fat och dekorera kanten med stämplar jag gjort i lera. Ja som ni ser!



Färgprover. Före och efter bränning.
Jag har utgått från en transparent och en vit stengodsglasyr och blandat i oxider och färgkroppar hej vilt. Efter mina tester strök jag en antracitgrå lera och en vit lavalera som inte var lika fina som de andra, man måste ju begränsa sig!




Jag har också testat att dreja några olika koppar med fat. Den här gröna glasyren blev så otroligt blank!








Tema: frukost. 

Nu har jag alltså testat både nya former, leror och glasyrer och känner mig redo för att sätta igång med den stora vår-drejningen till butiken (som öppnar 4 maj). 
Till och med verkstan är städad:








Det är bara å sätta fart, hej svejs!




SEMLOR

$
0
0


Javisst idag är det fettisdag! 

Jag gillar semlor sådär lite lagom, har genom åren mestadels intagit köpesemlan där bullen smakar korvbröd och är fylld med för lite mandelmassa, men visst slinker även sådana ner.. 
MEN det är först man verkligen anstränger sig som man har chans att bli besatt av semlor. Då snackar jag såklart om hembakad kardemumma-stinn vetebulle fylld med en ansenlig mängd mandelmassa gjord från grunden. Gör man dessutom semlorna små som ett par munsbitar blir mängden mandelmassa kontra bulle perfekt!





Bra vetedeg:

50g färsk jäst
5 dl röd mjölk
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1 eko ägg
Mycket kardemumma. Nästan en hel matsked nymortlad kardemumma! Alternativt minska lite om ni inte är lika galna i det som jag..
Vetemjöl, ca 1-1.5 liter

Rör ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt allt utom mjölet och blanda. Häll sedan i 1 liter mjöl och arbeta degen tills den är jämn, tillsätt sedan mer mjöl tills degen känns smidig men fortfarande ganska kletig. Kör degen länge! Minst 10 minuter i maskin i alla fall - då blir degen sådär härligt spänstig.
Låt jäsa i en timme.

Baka ut och rundriv små bollar. Tänk små! De jäser ju ytterligare, ca 4 cm i dia räcker.

Jäs en god stund till, kanske en timme krävs.

Pensla med uppvispat ägg.

Baka av i 200-220° varm ugn i ca 5 min (min ugn är väldans effektiv så jag kör på 200°)



Jag såg My Feldt göra mandelmassa på insta och blev inspirerad! Hon använder sig utav en Robot cook (en supermixer typ) som vi också har. Den går att köra väldigt länge och blir varm så att sockret smälter och massan blir fantastisk fin. Men det borde ju funka med en matberedare likaså.

Min variant ser ut så här:

Blötlägg mandlar med skal över natten.
Mixa lika delar mandlar och socker. Jag tog lika delar råsocker och ljust muscovadosocker. Flingsalt, äkta vaniljpulver och massor av nymortlad kardemumma! Och lite vatten. Mix mix till helt slät och sockret löst sig.




Gröp ur bullarna lite så att det får plats ordentligt med mandelmassa.

Också viktigt med lagom vispad grädde, den får inte vara för hård. Petnoga! 



Spritsa vackert, på med lock, pudra med vaniljsocker och ta en bild och lägg upp på insta! 
SENär det fritt fram för frosseri!





Ägg, tulpaner och keramik

$
0
0


På vår lokala handelsträdgård Rönne Trädgård odlas det tulpaner i mängd, lyxigt med närodlad färgprakt! 

Min absoluta favoritsort är Columbus. En dubbel tulpan som först ser lite oansenlig ut med sina små aprikosa knoppar - men när den slår ut blir den ljuvligt rosa med vita kanter. Ju längre den står desto mer rosa blir den. Fantastisk!





Kannan är drejad i sandfärgad stengodslera och så har jag testat att dreja små skålar på klös som jag satt samman till en ägghållare. 



Det tycker jag blev kul! 

Och vet ni - dom här äggen har vi inte ätit upp - för dom åkte i äggkläckaren och just precis i detta nu kläcks det kycklingar! 10 stycken har kämpat sig ut ur sina skal, och det kommer fler! 
Bildbevis snart..



Kycklingar och krukor

$
0
0








Våren är här! Och i verkstan har det ploppat ut både kycklingar och nya krukor!

Krukorna är helt enkelt en oglaserad terra cotta-variant med vit engobe. Så roliga att göra! Kommer passa fint till pelargoner.





Och kycklingarna är ljuvliga! 
10 stycken rara små bajsmaskiner som faktisk har fått flytta ut till hönsen nu.. För snart kommer det ännu fler!









Rabarberkaka

$
0
0

Nu är det äntligen rabarbertider igen!
Jag firar första skörden med att baka en rabarberkaka - en riktigt 10 poängskaka vill jag lova!



Den är lite kladdig, precis perfekt söt mot den syrliga rabarbern och så är det rejält med nymortlad kardemumma i - rabarberns bästa vän! Extra snyggt och poppigt blir det med vallmofrön i dessutom.




Här kommer recept:

3 ekologiska ägg
3 dl socker
lite vaniljsocker

3 dl vetemjöl
nästan 1 tsk bakpulver
lite salt
Kardemumma. Alltid från kapsel - så mycket godare! Jag mortlar kardemummafrön från ca 10 kapslar. 
2 msk vallmofrön (eller kanske lite mindre - hällde bara i tills det såg bra ut..)

100 g smält smör

Ok - på med ugnen 175°
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ihop alltihopa tillsammans med det smälta smöret.


Jag använde en liten ugnsform i keramik jag drejat,  men en springform funkar fint också. Smöra och bröa formen och häll i smeten.


Ambitiösa bagare skär rabarbern i lika stora delar som sedan delas mitt itu för att sedan knåpa ihop ett symmetriskt mönster. Alla andra bara pluppar i bitarna hur som helst.


In i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. 


Klar! Ät den varm eller kall med glass eller grädde.









Drejskola!

$
0
0
Jamen just det!
Jag har ju glömt att dela på min sömniga blogg att jag har en drejskola på min Instagram!
Den börjar riktigt basic med centrering och blir gradvis mer och mer avancerad. Nu ligger 4 avsnitt uppe - tanken är att det kommer att finnas 10 avsnitt innan året är slut - så häng med i lerans underbara värld!
Drejskolan ligger alltså på min instagram: fabfrida heter jag där och den finns under IGTV-symbolen.




Viewing all 333 articles
Browse latest View live